Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

“Sekizinci Aile” dizisinden ilk kareler

“Sekizinci Aile” dizisinden ilk kareler

LGS KATILIM SAYISI 2025 || Sınava günler kaldı! LGS’ye bu yıl kaç kişi girecek? LGS 2025 için kaç kişi başvuruda bulundu?

LGS’ye bu yılki katılım sayısı, sınava günler kala adaylar tarafından merak ediliyor. Liselere Geçiş Sistemi sınavı 15 Haziran 2025 Pazar yani bu hafta sonu gerçekleştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından organize edilecek sınav, 3 bin 938 okulda, 62 bin 693 salonda, yurt dışında ise 13 sınav merkezinde, 13 okulda, 37 salonda yapılacak. Sınava girmeyen öğrenciler yerel yerleştirmeyle liselere yönlendirilecek. 09.30’da başlayacak LGS birinci oturumunda öğrenciler Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soruyu yanıtlayacak. İlk oturumda toplamda 75 dakika süre verilecek. Diğer taraftan LGS katılım sayısı da merak ediliyor. Peki Sınava günler kaldı! LGS’ye bu yıl kaç kişi girecek? LGS 2025 için kaç kişi başvuruda bulundu? İşte LGS katılım sayısı…

Pedallar yarış için basılıyor

Türkiye Bisiklet Federasyonu, 2025 yılı yol, pist ve dağ bisikleti yarış takvimini açıkladı.

Bozcaada Gathering’den kamusal alan sergisi: “Link”

Bozcaada Gathering’den kamusal alan sergisi: “Link”

Arefe günü oruç tutulur mu, oruca nasıl niyet edilir? Kurban Bayramı arefe günü oruç tutmak farz mı, sünnet mi? Diyanet açıkladı! İşte arefe günü oruç tutmanın fazileti ve sevabı!

Arefe günü oruç tutmanın sevabı ve fazileti, Kurban Bayramı öncesi ibadetlerini yerine getirecek olan Müslümanların yoğunlaştığı konulardan oldu. Zilhicce ayının 9. günü olan Kurban Bayramı arefe gününü ibadetle değerlendirmek isteyenler, arefe günü oruç tutulur mu, farz mı, sünnet mi? sorusuna yanıt arıyor. Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Peki, Kurban Bayramı arefe günü oruca nasıl niyet edilir? Kurban Bayramı arefe günü oruç tutulur mu? İşte, arefe günü oruç tutmanın fazileti ve sevabı hakkında bilgiler.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ 2025 TARİHLERİ VE GÜNLERİ ?| Arefe günü tatil mi, okul var mı, yarım gün mü? Kurban Bayramı tatili kaç gün, 9 gün oldu mu? Kurban Bayramı’na kaç gün kaldı?

2025 Kurban Bayramı tarihi ve günleri vatandaşlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Haziran ayının gelmesiyle birlikte, Kurban Bayramı’na kaç gün kaldı sorusu araştırmalar arasında yer alıyor. 2025 Kurban Bayramı ne zaman sorusu bayram tatili hazırlıklarına başlayan milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor. Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı tatili için araştırmalar hız kazandı. Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da ara günlerin hafta sonu ile birleştirilip 9 günlük tatil olmasına yönelik beklentiler artarken, konuyla ilgili İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan son dakika açıklama gelmişti. Peki Arefe günü tatil mi, okul var mı, yarım gün mü? Kurban Bayramı tatili kaç gün, 9 gün oldu mu? Kurban Bayramı tatiline kaç gün kaldı? İşte detaylar…